31 January 2012

owh, baru tahu!!

Assalamualaikum..

otak tak pernah tidur!
walaupun anggota lain berada
di dalam keadaan rehat, tetapi
otak mengawal degupan jantung,
pernafasan dan penghadaman..

*************************

mana lebih senang..
senyum ke berkerut? sebenarnya
senyum lebih senang daripada
berkerut keranakita hanya
menggunakan 10 otot sahaja untuk
senyum..manakala untuk berkerut,
kita memerlukan 30 otot..

*************************

kita dapat mendengar
radio dengan jelas jika berada
di bulan..tetapi jika berada di
dasar laut, gelombang radio sukar
melepasi air..jadi kita tidak dapat
mendengar jika berada di dasar laut

*************************

rangkaian gunung terpanjang di dunia
berada di dalam laut..ia adalah
Mid-Ocean yang mana
terletak di tengah2 dunia..


Doa apabila susah tidur

Assalamualaikum..

Diharap korang sihat sejahtera di samping keluarga tersayang..

Kuliah sudah bermula..pastikan korang berada dalam keadaan yang sihat dan bersedia untuk menghadapi pembelajaran..salah satu caranya ialah dengan memastikan korang mendapat tidur yang secukupnya..

Namun ada segelintir di antara student tuh sanggup tidur lewat malam semata2 untuk menyiapkan assigment..tabiat seperti ini kadang2 mengganggu rutin seharian korang seperti susah nak tidur sebab dah selalu sangat berjaga malam..

Baiklah, korang jangan risau..sesungguhnya Allah tempat kita mengadu..oleh itu, alangkah baiknya jika korang meminta pertolongan daripada Allah..kat sini fqa ada sertakan sepotong doa bagi membantu korang jika menghadapi masalah susah untuk tidur..


أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

"tiada Tuhan kecuali Engkau. Maha Suci Engkau;
sesungguhnya aku termasuk orang yang menganiaya diri"

Nota kaki:
Fqa harapkan korang akan mengamalkan doa ini untuk mendapatkan rehat yang secukupnya..barulah otak kita mudah menerima apa yang akan diajarkan oleh lecture nanti..

selamat beramal

29 January 2012

akrobatik

Assalamualaikum...

okeh! sekarang nie pulak kita akan mengembara ke serata dunia untuk melihat pelbagai gelagat manusia yang kadang2 tuh tak masuk dek akal..manusia nie susah jugak nak ditafsirkan pemikiran mereka walaupon da bertamadun..kali nie kita mengembara ke negara china yang sememangnya populasi rakyat tertinggi di dunia..

cuba korang tengok betapa jerihnya budak2 kecik di sana diajar akrobatik..melentur buluh biarlah dari rebungnya..tapi bila da tengok balik dah macam satu seksaan bagi budak2 tuh..naik kesian pon ada!!

akrobatik nie memang satu persembahan yang mengagumkan dengan badan yang boleh dilipat2 tapi kalau kita nilai keupayaan mereka untuk sampai ke tahap itu..kecian giler!!!korang layan jela!!! zrasss!!!


nota kaki:
semua gambar nie fqa pinjam dari pakcik Google..hehehe

26 January 2012

Cantik vs Duit: Jangan Memilih

Assalamualaikum dan salam satu dunia!..wee

agak2 baca tajuk entri atas nie apalah yang nak dikatakan si blogger yang agak nerd nie..nerd ke??huahua..cinta?..haa...pasal cinta la..mai cheq nak habaq mai...pengaruh kawan kedah nie..

Apa ciri2 wanita/ lelaki idaman korang zaman sekarang?..


Lelaki: Nak yang cantik, pandai, low profile..
betul ke?..tipu la kalo korang kata salah..cantik tuh jadi number 1 sekarang..orang kata susah nak cari lelaki yang tengok hati dulu..love at first sight..apa yang korang tengok..semestinya paras rupa kan..cantik hati tuh jadi yang number 2 lak..betul x?..


Wanita: Nak yang baik, jujur, ikhlas, setia..
Betul x?.. tapi realitinya itu semua tak cukup lagi..ada pakej lain yang belum cukup..ada kerja best, ada kereta dan yang paling penting poket berisi..betul tak?..tak payah la nak cakap salah sebabnya da memang realitinya pon..fqa pon pernah rasa camtuh..hehehe

Tapi bila direnung dan difikirkan balik..sampai mana cantik dan duit tuh pergi?..sampai bila boleh kekal cantik tuh cik abang oi..10 tahun, 20 tahun, 50tahun?..nak yang seksi mengancam?..kenapa?..nak rasa bangga orang puji2 je?.."hebat la ko dapat awek cantik"..habis orang gemok macam ________ sampai tua la kempunan nak kawen..

Yang wanita lak nak yang pakai kereta bagai..kenapa?..senang nak keluar dating ek?..ape barang nak motor..pakai cun tapi naik motor Honda Cup..hehe..jangan marah yang kakak2 sayang..tapi itulah realiti hari ini..kalau semua nak doktor, siapa plak nak pok getoh..ye tak?..

Taraf dan wang, rupa dan cantik tuh tak akan kemana2 la..sebab Allah da tentukan semuanya sejak azali lagi..cantik tuh realitif dan sangat subjektif..beauty is in the eye of the beholder..bukankah begitu?..citarasa manusia tentang cantik tak sama..malah berubah2 mengikut masa dan keadaan..tapi yang baik tuh mutlak dan kekal..kecantikan wanita tak sama tafsirannya..

Maaf andai entri yang dicoretkan ini mengguris mana2 pihak..ini sebagai renungan bersama dan peringatan kepada diri fqa sendiri..jangan terlalu memilih taw..yang baik datang dari Allah dan yang buruk tuh dari kelemahan diri fqa sendiri..


nota kaki:
Sayang dan cinta banyak berlandaskan nafsu..sebab ia datang dari nafsu..jangan biarkan nafsu menguasai jiwa..tapi sentiasalah berdoa agar rasa sayang dan cinta sentiasa berada dalam rahmat dan keredaanNya..kerana cinta yang hakiki hanyalah cinta kepada Allah..  

25 January 2012

25 januari....

Assalamualaikum..

Entri khas buat dua sahabat baik ak yang sentiasa bersama time sekolah dulu..khas buat Nor Zawani Mad Nizam ngan Nor Sakinah Abdul Jalil...

Selamat hari lahir buat korang yang baru je masuk 21 tahun..kirenye ak nie adik korang la..hehehe..betul apa kan..korang kan lahir dulu sebelum ak..even lambat 2bulan je..hehe..da tua ek rupannya korang berdua nie..nasib baik ak muda agi..*perasaan je nie*

Dear wani,
Ingat lagi tak dulu taim sekolah kat kelas 5 Ibnu Rusyd tuh..kalo ak tidur mesti ko ngan "adik tqa" pon tido gak kan..tengok2 satu barisan kita tidur sekali..lagi2 taim cikgu azhar ngajar..ya ampunnn..sungguh mengantuk dong sih...maafkan kami ye cikgu..tuh la pasalnye kot ak tak kredit subjek die..+math tuh..pernah gak kan kadang2 kita bermasam muka..tapi normal la tuh kan..kadang2 terlebih emosi gak..huhu..

Dear kinah,
Walaupon kita tak satu kelas..selalu kot gaduh2 manja gtuh..tapi ko suka kan bawak begedil ko tuh..rindu la plak nak makan begedil ko...bile ag la dapat rasa kan...da lama ak tak dengar berita pasal ko..bukan ak tak nak antar sms kat ko..tapi ak malu kot..hahaha...yela..ak takut ganggu ko ar..ko plak bukannya nak anta sms kat ak ke ape..eii..nie yang bengang nie..maap2 ter'emo' la plak..tapi tak pe la..janji rockk!!!ko tetap kawan ak yang termontel..hehehe

sory..ak tak ada gambar baru la...hehehe..sweet je muka time nie..

Hehehe..pape pon, entri memang tak seberapa pon, tapi entri nie sekadar nak bagitaw korang ak tetap ingat besday korang taw..korang ingat ag tak besday ak..ha!.jangan tengok kat profile fb ak lak ekk..hehehe..gurau2 je..yang sebenarnya nie nak tunjukkan penghargaan ak kat korang sebab ikatan persahabatan yang terjalin..terima kasut kasih pada semua kenangan kita kat sekolah dulu2..

Selamat hari lahir buat korang berdua..semoga sentiasa dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..ha, kepada zawani nak kawen tuh jangan la lupe jemput ak ekk..lamanya tak jumpa korang2..rindu sangat la kot..korang kalo ada pape plan jgn la lupa ajak ak..biarla ajak2 tahi ayam pon..hehehe..btw, ak harap korang xpenah lupakan ak ye...

nota kaki;
Di doakan jalinan antara kita umpama tasbih..mula tanpa tamat untuk mengingatiNya..bercantum kerana cintaNya..diratib kerana redhaNya..menangis kerana manisNya..semoga silaturrahim kita semua kekal hingga hujung nyawa..AMIN

17 January 2012

♥ try cuba test ♥

Assalamualaikum...

topik kali nie.. fqa nak tanya korang je...apa yang ada dalam habitat korang...
apa yang korang suka dan tak suka..kiranya macam likes and dislikes la...

okey..fqa mulakan dulu ekk...

Suka
-suka makan tapi berat badan fqa tak naik2 gak..
-suka pada kedamaian even suasana tenang..
-dengar muzik..
-window shopping..sambil-sambil tuh shopping skali..
-suka berkawan..
-suka dia..tapi dia tak suka fqa pon...cis!

Tak suka
- talam dua muka..
- orang yang hipokrit n pentingkan diri sendiri..
- orang kutuk belakang..kalau nak kutuk face to face aaa...

banyak lagi yang suka dan tak suka sebenarnya..listkan mana2 yang terlintas kat fikiran jela..


try korang plak ekk!!!aja aja fighting!!

15 January 2012

♥ Kenapa Cincin Pernikahan Harus Di Sarungkan Ke Jari Manis? ♥

hehe..kenapa la agaknya ek??cuba kita fikir dulu sebelum tengok jawapan...
aturan dan ciptaan Allah tuh maha hebat..
kadang-kadang kita tak terfikir pon benda2 mcam nie kan??
so, jom kita baca apakah jawapannya..
tapi, untuk menampak yang tersurat lagi tersirat..jom kita buat sama2..
ikut langkah2 yang fqa tulis nie ek..

firstly, tunjukkan telapak tangan korang,bukan tapak kaki taw..jari tengah ditekuk ke dalam..

buat macam dalam gambar nie taw..

kemudian, 4 jari lain pertemukan hujungnya..

cuba buka ibu jari korang, ibu jari mewakili orang tua..ibu jari boleh dibukakan?..ini kerana semua manusia mengalami sakit dan kematian..dengan demikian orang tua kita akan meninggalkan kita suatu hari nanti..

tutup semula ibu jari korang..and then buka jari telunjuk korang..jari telunjuk pulak mewakili adik-beradik korang..mereka memiliki keluarga sendiri sehingga mereka juga akan meninggalkan kita..

sekarang tutup semula jari telunjuk tuh..buka jari kelingking..yang mewakili anak2..cepat atau lambat, mereka juga akan meninggalkan kita..

seterusnya, tutup jari kelingking..buka jari manis anda di mana kita menaruh cincin perkahwinan korang...(fqa tak kawin lagi)..korang akan merasa pelik kerana jari tuh tak boleh dibuka..sebab jari manis mewakili suami isteri..selama hidup korang dan pasangan akan terus melekat satu sama lain..tapi boleh buka..tapi tak seluas bukaan yang lain..cinta suami isteri kekal abadi...insya Allah..

p/s: sumber dari blog seorang hamba Allah..

nota kaki:
ohh mama..saya mahu kawenn..kawen dengan siapa tutttt....
(mood mereng)..^_________^

14 January 2012

♥ be yourselves ♥

Saja fqa nak tanya pendapat korang la..antara lelaki ngan perempuan yg mana lebih suka berpura-pura??..samada direct atau sembunyi (konon2 baik)..

member fqa sorang nie dia cakap perempuan lebih suka berpura-pura..tak semua tapi RAMAI...ada je alasan yang dorang guna untuk menutup kepura-puraan dorang..nampak macam bagus tapi sebaliknya hampeh..amboi, pandai nye dia mengata..padahal dia perempuan gak..hehehe

berpura-pura?..lelaki perempuan sema je..tapi bagi fqa lelaki yang suka berpura-pura tapi tak ape..kalo niatnya tak ikhlas Allah akan tunjuk kat kita..so, fqa bukan jenis suka mendiamkan diri..fqa tak akan melenting depan2..cuma satu je fqa minta pada Allah jika dia bukan yang terbaik untuk fqa..fqa minta dijauhkan..semoga fqa dapat petunjuk dari Allah..cuma lambat atau cepat je kita akan tahu..very simple dalam hidup fqa..

nota kaki:
pura-pura tuh perangai seseorang tak kira lelaki ke perempuan kalau niat tuh nak jaga hati orang lain maybe boleh dimaafkan..tapi kalau nak tunjuk bagus..satu hari nanti kantoi gak..susah sebenarnya nak berpura-pura nie..lagi best jadi diri sendiri..nobody perfect okey..

13 January 2012

♥ queEn ConTroL ♥

alkisah bermula pagi tdi masa duduk rileks kat wakaf before nak masuk kelas..tak puas hati betul fqa bila sorang member nie tibe2 ngadu bengang ngan bf dia..bengang yang tak berasas langsung..
dia kata diorang hari2 pergi kelas pakai baju kaler sama..pagi tadi..as usual dia sms bf dia cakap dia akan pakai baju kaler pink..tapi bf dia tak reply pon sms dia..tengok-tengok bf dia pakai baju kaler merah..
tu yang dia bengang giler..ish..tak puas hati betul la fqa..itu pon nak bengang..pape ntah kan..sekali tuh fqa tergelak bila sorang member cakap dia camni.."agaknya gf dia yang lagi satu pakai baju merah kot arinie"..hahaha..padan muka dia..baju tak sedondon pon nak hangen satu badan..tuh belum kawen ag..ntah2 kalo da kawen nanti ag susah...semua menda dia nak control...

nota kaki:
ntahnye..bf dia pon agaknya da tak kose nak layan...huhuhu.. tuh yang tak reply sms..ada can besar la tuh akan ditinggalkan..mana taknya..pasal baju tak sama kaler pon nak bengang..

12 January 2012

charge iman anda


                         ↓↓
                         ↓↓
                         ↓↓

 ╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║██░░░░░░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║██░░░░░Battery Low ░░░░░─║║║
║║██░░░░░░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝


                 أستغفر الله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║████░░░░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║████░░░Battery Low ░░░░░─║║║
║║████░░░░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

                  سبحان الله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║███████░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║███████Battery Low ░░░░░─║║║
║║███████░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

                   لا إله إلا الله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║█████████░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║█████████tery Low ░░░░░─║║║
║║█████████░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

                     الله أكبر

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║███████████░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║███████████y Low ░░░░░─║║║
║║███████████░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

            لا حول و لا قوة إلا بالله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║██████████████░░░░░░╚╗╚╗
║║██████████████ ░░░░░░─║║║
║║██████████████░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

                      الحمد لله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║█████████████████░░░╚╗╚╗
║║█████████████████░░░─║║║
║║█████████████████░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

         اللهم صل على سيدنا محمد

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║████████████████████╚╗╚╗
║║███████ Battery Full ██████─║║║
║║████████████████████╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

Ahamdulillah, sedar xsedar anda telah berzikir & berselawat..
"ber blogging sambil beribadah" ^_^