26 February 2012

sedar tak sedar...

Assalamualaikum...

apa khabar blogger yang singgah blog uduh nie?..diharap korang semua sihat2 belaka ye..almaklumlah sekarang ini kan musim panas..memang panas sangat2 la cuaca sekarang nie kan...da naik gelap muka yang sedia asal gelap ini..hahaha..pape pon gelap2 manis taw..weuu,,perasaannye minah nie...

bila bercakap pasal jodoh, ramai memilih untuk berusaha keras mencari..walaupun sedar hakikat jodoh telah ditentukan..


tapi bila bercakap soal hidayah, ramai pula memilih untuk menunggu biarpun sedar hidayah itu perlu dicari..bukan nya jatuh ke riba..

tiada kekuatan dalam menunaikan kewajipan itu sangat kesian..kerana taufiq itu kita kena carik dan hidayah pula akan menyusul..hidayah dan kekuatan akan datang dengan mudah sekiranya kita sendiri usaha untuk berubah...

20 February 2012

Bila ada semua nak!!!

Assalamualaikum...

ha..salam tuh wajib jawab tahu..ustaz kata kalau bagi salam tuh sunat je...tapi yang jawab salam tuh wajib..so cepat la jawab salam bagi sesiapa yang tak jawab salam lagi tuh..good boy...

penatnye la hari ini..fqa and the geng (kak hani, kak faiz, fairos ngan kak ulah) pergi shopping..wah..banyak duit..hahaha..almaklum lah PTPTN baru masuk kan setelah sekian lama kami menanti..dah nak habis semester baru kuar..takpe la janji masuk..leh enjoy kot...

tapi tak leh enjoy sangat la dengan balance PTPTN tuh..banyak sangat guna duit semester nie..


FIRST

nak repair handphone W910i yang tercinta nie..tak tahu la kenapa boleh rosak..tibe2 je screen dia jadi putih suci gtuh..konpius la..rindu giler nak guna handphone nie..huwaaaa...

SECOND..
nak kena bayar yuran MUET..ada RM250 lagi tak bayar..sepatutnya RM310..di sebabkan oleh keran dah bayar yuran register sebanyak RM60..tinggal lah sebanyak tuh kena bayar,,banyak gak tuh..duit 0h duit..kalau tak dapat band 3 keatas tak tahu la nak cakap camna...

cakap pasal MUET nie..teringat la buku MUET tak beli lagi..buku MUET lak habis stok..aduh..nak stdy macamna la plak nie..susah wei..da pusing satu kota bahru nie kot tak dapat2 gak..tension la gak..nasib baik kak hani nurani pon tak beli buku lagi..hehehe..ada kawan la nampaknya..hahaha..

THIRD

bukan jubah nie..tapi lebih kurang la..

ingat nak shopping kat Bazar Tok Guru kat Kota Bharu tuh..nak beli jubah jean tuh..minat giler jubah tuh..cantik..warna biru lak tuh...masyuk wehh..semangat giler la bukan apa jubah biru yang sedia ada dah senteng la..nak pakai pon rasa tak selesa kot..banyak pulak tuh jubah senteng semester nie..aku makin tinggi ke ha..yela kot..hahaha..masuk bakul angkat sendiri weh..

harga die aku usha2 nagn kak hani nurani tuh dalam RM120..tapi kena pandai pilih kedai la..kadang2 bila mek2 tuh taw kitorang nie orang luar mula la tawar harga mahal2..ei, mana adil mek wei..kami pelajar la..tolong la berkompromi sikit..adoi...mintak2 ada lagi lah makcik yang jual jubah tuh dalam harga RM80..

**************************************************

peringatan yang penting sekarang ni wahai SYAFIQAH AKMAL, awak kena pandai kawal duit tuh..jangan boros sangat taw..tuh duit PTPTN yang last awak dapat tahu..jangan sampai habis sebelum tiba masanya..hahaha..

18 February 2012

agak2 da tua ke?..

Assalamualaikum..

dah lama rasanya tak update blog ini kan?..takda masa la..banyak sangat assigment sekarang ini..almaklumlah kan, da semester last..takpe2 di setiap kepahitan akan manis akhirnya..ish pela fqa merepek meraban nie..korang doakan fqa dapat result yang gempak taw..semester lepas pon cukup2 makan je..3.55..sikit sangat...tapi apa pun fqa bersyukur sangat..memang tak sangka dapat result sebaik tuh..alhamdulillah...

ok lah..bukan pasal tuh pun fqa nak share ngan korang sekarang..okey baca taw..

hmmm..jom kita check, kita nie da tua ke:

pertama:
korang paham apa yang korang baca kat atas nie, dan korang sure tersenyum

keduaa:
kebanyakan member2 sekolah menengah kita da kawen..

ketiga:
korang sure pelik bile tengok budak2 kecik main komputer selamba je..

keempat:
kita geleng kepala bila tengok budak sekolah guna handphone..canggih lak tuh..

kelima:
kita da tak banyak sembang ngan member melalui telepon lagi setiap hari..

keenam:
bila jumpe member lama dari semasa ke semasa, seronok bila bersembang pasal cerita2 lama, cerita2 kelakar yang kita alami masa dulu kecik2, nakal2 dulu..rasa macam nak ulang balik je..

okey..papai..

11 February 2012

Mana lebih baik: dicintai atau mencintai

Assalamualaikum..

macammana nak serahkan jiwa dan raga pada orang yang mencintai kita..tapi kita tak cinta dia??lebih macam kesian...dan desperado..

tapi tak salah kalau kita cuba untuk cinta pada dia jugakkan??selalu orang macam nie adalah jenis yang mengalah pada cinta..akhirnya dia akan pilih orang yang mencintai dirinya..dan cuba untuk cintakan orang mencintai dirinya..

macammana setelah sekian lama bersama dengan orang yang mencintai kita..kita bertemu pula dengan orang yang kita cintai dan juga mencintai kita??tapi orang yang mencintai kita tapi tak kita cintai itu masih mencintai kita??

itulah masalahnya..tapi adalah orang yang mencintai kita tuh betul2 ikhlas mencintai kita..seperti mana si dia mencintai kita..bagaimana kalau mempunyai sejarah silam yang teruk??si dia menerima kita seadanya..tapi orang yang kita cintai tuh tak tahu..adakah dia akan menerima kita seadanya juga seperti mana si dia menerima kita??

keadaan dan risiko dia tetap samakan??orang yang mencintai kita berpotensi untuk mempermainkan kita..begitu juga dengan orang yang kita cintai..

so, kenapa tak gamble pada benda yang boleh buat kita happy??
kalau semasa kita belum ada apa2 ikatan..kalau mungkin kita beralih arah..tapi kalau da kawen, macammana pulak??hanya hati yang boleh tahu siapa yang mempermainkan hati kita??semuanya terpulang pada hati masing2..siapa yang layak untuk bertakhta dalam hati kita sebenarnya...

7 February 2012

Kalau orang kata kita tak best macam mana?

Assalamualaikum..

Kalau orang cakap kita nie tak best..erm..nak wat camna..terima je ler..alah..manusia kan memang sifatnya camtuh..mane pernah senang tengok orang lain senang..

Kalau orang cakap kita nie tak best..kita kenalah gak hapuskan tanggapan dan tuduhan yang tak sedap didengar tuh..kita jangan jadi lurus bendul..

Kalau orang cakap kita nie tak best..kita tetap maintain camtuh gak..tak nak usaha untuk berubah..

Hidup ada pasang surutnya..kadang2 kita nie tak best..manalah tahu esok lusa orang cakap kita nie terbest among da best!!!

We cannot predict our future..so work hard and smart to achieve da succes..
Kita adalah diri kita..bersyukur lah walaupun ada yang kata kita tak best..anggap sebagai kritikan yang positif dan membina..

6 February 2012

Hakikat Perkahwinan

Assalamualaikum..

Ada banyak alasan manusia yang membuatkan dasar dalam sesuatu hakikat pernikahan..
hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan??

Cuba kita lihat..dan manakah pilihan kita??..

Jika hakikat pernikahan kerana SEX..
maka pasangan rajin bertengkar kalau servis di ranjang tidak memuaskan..

Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA..
maka pasangan akan lari kalau bangkrup..

Jika hakikat pernikahan kerana BODY atau BEAUTY..
pasangan akan tinggalkan kalau rambut beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut..

Jika hakikat pernikahan kerana ANAK..
maka pasangan akan cari alasan untuk pergi kalau anak tidak ada..

Jika hakikat perkahwinan kerana KEPERIBADIAN..
pasangan akan lari kalau orang berubah tingkah lakunya..

Jika hakikat perkahwinan adalah kerana CINTA..
hati manusia tuh tidak akan tetap dan mudah terpikat pada hal2 yang lebih baik..lagipun manusia yang dicintai pasti mati..

Jika hakikat perkahwinan adalah kerana ALLAH..
sesungguhnya ALLAH tuh KEKAL dan Pemberi Hidup kepada makhluknya..dan ALLAH mencintai hambaNya melebihi sesorang ibu mencintai anaknya..maka tiada alasan apa pun yang dapat meretakkan rumahtangga kecuali kalau pasangan menderhakai ALLAH..

nota kaki:
bilakah akan tiba hari bahagiaku tuh ekk..=P

3 February 2012

Amaran kerajaan Malaysia: Merokok membahayakan kesihatan..

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua..


Fqa pernah terbaca di salah sebuah masjid bahawa hukum merokok adalah HARAM..diulang sekali lagi haram..kalau tak faham lagi tak tahu la..

Pun begitu masih ramai yang bertuhankan rokok..tak boleh tak membeli rokok..walaupun terdapat perbagai krisis seperti krisis ekonomi, rumahtangga dan sebagainya..tetapi golongan ini tetap membelanjakan duit ke arah tuh..

Fqa mintak maaf kepada golongan yang merokok..tapi insaflah wahai sahabatku sekalian..membazir tuh amalan syaitan..

1 hari +/- RM10..
setahun 365 hari..

Cuba korang bayangkan 10x365= RM3650

Wow, banyaknya!!!

Boleh beli laptop yang canggih..

Tuh kalau setahun..macam mana kalau belum cukup setahun dan 'padam'..

INNALILLAHIWAINNAILAIHIRAJIUN..

2 February 2012

Giveaway By Liyana


Nama dalam surat beranak Nor Syafiqah Akmal binti Mohd Iswan..nama dalam I/C pun macam tuh gak..nape ye??ada sape yang boleh jawapkan tak??huhu..fqa berumur 21 tahun..sekarang fqa merupakan pelajar tahun akhir di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra, Nilam Puri dalam jurusan syariah. fqa ingin result yang terbaik untuk final paper nie..doakan fqa taw..

fqa berasal dari Selangor..fqa lahir dalam keluarga yang besar..ada mama dan abah serta sorang abang dan 5orang adik..bagi fqa mama lagi garang daripada abah..maybe sebab mama nie guru kot..walau macamana pon mereka tetap keluarga fqa..fqa sayang mereka..

okeh la..fqa tak taw nak tulis apa da nie..rasanya macam syarat2 penyertaan da cukup semuakan..agak2 leh menang tak ek?..doakan la ek..amin!!..hehehe..

ok la fqa nak tag 2 person nie:

Anissa

Amanina