29 December 2012

doa ketika hujan




Allahumma soyyiban nafi'a..Ya Allah,,jadikanlah ia hujan yang bermanfaat.. aamiin..

hilang kawan



hye korang..sedapnyw la kan marshmallow nie kan?..tiba-tiba rasa lapar la pula..

entry kali ini fqa nak habaq pasai satu benda nie..

korang rasa patut ka kita bergaduh, bermasam muka, bertumbuk bagai hanya sebab seorang lelaki yang perasan macho?.. menyampah eden..

fqa pon tak heran la dengan mamat tuh..hangpa nak kawan dengan dia kawan jela..tak payah la nak menunjuk sangat yang hangpa tuh sorang jah dok kawan dengan dia..aishh..serabut den..tak payah la konon-konon nak menunjuk tak faham mamat tuh sent is im is kat dia.."f***h cmel la"..hampeh betul la..saja nak buat den makan hati berulam jantung kan..

tipu la kalo fqa tak jealous mamat tuh rapat dengan hangpa..dia la kawan lelaki den pertama kat kedah nie (walaupun dia orang kelantan)..boleh dikatakan kami bergayut sampai tengah malam..tanya pasal sesuatu perkara yang kurang faham..sama ada pasal study atau soal hati..dia juga la yang selalu pesan kat fqa supaya betulkan niat kita mari mengaji lillahi..kalau kelaparan tengah malam dia jugak la yang bermurah hati nak belikan burger untuk kami..(fqa, yan ngan kak su)..

tapi sekarang dia da ada kawan baru..is im is pon da jarang sekarang ini..apatah lagi gayut sampai tak ingat dunia..da tuh pulak asyik nak bergaduh je..sedih la jugak walaupun kami xde perasaan pon kat dia..tapi kami takut kehilangan dia..kami takut dia lupakan kami..tak apa la..asalkan dia happy sudah la..kami tetap doalan dia bahagia dengan budak tuh..ukhwah lillah..insya Allah..




22 December 2012

fesyen paling up-tp-date



Fesyen paling up-to-date sekarang adalah

BERTUDUNG LABUH!!!

Sebab dari dulu lagi orang dah pakai baju ketat-ketat..baru-baru ini pilak ramai dah yang bertudung labuh, berhand-sock, berstokin..

Manusia yang kurang cerdik saja akan kata fesyen ini not up-yo-date..
hanya wanita-wanita yang cool dan stylo sahaja dan yang update fashion saja akan bertudung labuh dan berpakaian kemas lagi syarie..

Badan itu lagi dititup lagi lawa jadinya..tapi lagi dibuka lagi hilang harum dan hilang harganya..

Dear Muslimah, up-to-date your fashion today ya.;)

kami bermain hujan=)

ISLAM itu agama yang memudahkan dan tidak menyusahkan umatNya..
dan hukum bertudung adalah wajib..
selagi tudung itu menepati syariat ia melabuhkan di bahagian dada,
maka tak salah nak stylo belit-belit shawl or apa-apa pun..

9 December 2012

selamat pengantin baru epul & eyza


congratulation to my cousin 
kerana telah menamatkan zaman bujangnye bersama orang yang tersayang
sama padan sama cantik..

tapi sayang fqa tak dapat pergi pun majlis persandingan mereka
lagipun baru je sambung degree kat kedah nie
takpe la fqa hanya mampu mohon doa dari jauh jah...

jom kita terjah gambar pengantin baru..
(credit from fb pengantin)

EPUL & EYZA

..suka sangat gambar nie..

..pink gituh..abang eman tak sabar da tuh..

..sama cantik sama padam..putih suci..



" Ya Allah
Satukanlah hati kedua mempelai ini seperti Engkau satukan hati Adam dan Hawa, Yusuf dan Zulaikha dan seperti Engkau satukan hati Muhammad SAW dan Siti Khadijah.
Semoga Allah memberkati dan menghimpunkan kamu berdua kebaikan dan keberkatan di dunia dan akhirat “

7 December 2012

dapat doodle lagi =)


apa khabar kawan-kawan semua..
di harap pagi jumaat yang penuh barakah nie, sihat-sihat belako di bawah naungan Allah..inshaa Allah..

alhamdulillah..fqa dapat doodle lagi..kali ini dari blog sukakartun23 pula..


sebenarnya tak sangka pon boleh dapat doodle free nie..
sebab fqa saja2 komen dalam 1 entry dia yang dulu..
btw, sangat comel..lagi-lagi pakai tudung labuh..jubah pula tuh..
terima kasih sangat-sangat..

2 December 2012

main game dapat doodle =)

\
siapa kaki game kat sini..fqa ada satu game nak share dengan korang..
"game dress up"
ok fine siapa-siapa yang tak brminat, sila angkat kaki sambil goyang-goyang ibu jari kaki..huhu

fqa memang suka sangat-sangat main game dress up..dapat main game nie macam seronok sangat..
selalu main dress up yang barat dok buat tuh..tutup macam mana pun tetap nampak seksi..

tengah godek-godek terjumpa la plak game nie..ada ciri-ciri islamik..siap boleh dipakaikan dengan tudung labuh lagi..seronok sangat jumpa game macam nie..tak pasal-pasal boleh plak dapat doodle free of charge..

ini la hasil fqa main game dress up tuh..comel kan..

doakan fqa istiqamah untuk berterusan memakai tudung labuh..insya Allah

kalau sahabat sekalian nak cuba main game nie klik je


selamat mencuba =)

29 November 2012

Hubungan Yang Halal


Apa maksud di sebalik gambar nie ye?..



Bagi pendapat fqa:

ada jarak sebelum HALAL di antara mereka..
bersederhana dalam walimatul urus..
dan seorang lelaki itu bukan hanya berkahwin dengan wanita itu sahaja
tetapi dengan ahli keluarga wanita itu juga

wallahu'alam =)

p/s: kalau sahabat ada pendapat lain, sama-sama kita berkongsi...


25 November 2012

doodle princess syafqa



kiut tak doodle nie?...
mesti la kiut kan..hehe..
sebenarnye doodle nie sebab join 

thanks aisyah for this doodle..
lain kali buat la segmen macamnie lagi ye..


21 November 2012

keliru =(


alhamdulillah habes sudah diploma peah kat KIAS, Kelantan..
memang seronok..tapi masalah lain plak yang timbul..

tak tahu nak sambung degree kat mana pula..


mama suruh sambung kat KOPEDA je..sebabnya atas alasan nanti habes terus dapat kerja jadi cikgu..
bukan taknak tapi malas la nak ambil diploma lagi..rugi la rasanya 3tahun bertungkus-lumus ambil bidang Syariah..buat tesis la tuh..

atau




ingat nak sambung KUIN je..bukan sebab kawan..tapi kat KUIN tuh terus sambung pe yang peah belajar selama nie..ambil masa insyaAllah selama 2 tahun 1/2 je..lepas habes degree tuh peah nak sambung diploma perundangan plak..bukan sebarang diploma taw..lepas habes diploma perundangan tuh, peah boleh jadi peguam syarie..memang syarat dia nak ambil diploma nie kena ada ijazah dulu..

memang dari dulu pon peah bercita-cita nak jadi peguam syarie..tapi seorang pon tak pernah nak tanya apa cita-cita peah..yang mereka tahu hanya memaksa peah untuk mengikut apa yang mereka inginkan..=(


somebdy helip me plezzzzz!!!!!!!!!!

************************
Ya Allah..peah keliru la..tak tahu nak pilih mana..
antara cita-cita peah atau impian mama..



semua gambar2 nie credit to google image

13 November 2012

Segmen Doodle Princess by Aisyahazirah



ha..nampak tak banner kat atas tuh..comel x?..comel kan..hehehe

arinie peah kembali setelah sekian tak join segala bagai segmen ngan contest dalam duni blog nie

oke caranya mudah je..

korang klik je kat banner tuh..nanti terus terjah ke blog aisyah
and then korang baca la cara2 dia ek..

2 orang blogger yang peah nak tag

nama: syafqa
no. doodle: 1
tarikh lahir: 09 april 1991
asal: Sabak Bernam

::harap ramai ek yang join..comel2 plak tuh doodle yang dia buat::

1 November 2012

adil ke?...



hye to all my blog's readers..harap korang sihat sejahtera..almaklum la sekarang nie sudah masuk musim tengkujuh..cuaca pon tidak menentu mana..kejap panas lepas tuh tiba2 hujan turun dengan selebat2nya..kat rumah nie pon sudah hampir banjir..tapi tidak la sampai tenggelam..

tapi bukan pasal nie peah nak story mory kat entry kali nie..cerita bermula..peah temankan member berdating kat sebuah pantai nie..penuh sangat manusia..

tiba2 ada sekumpulan lelaki senyum kat ain (bukan nama sebenar)..ain pon senyum balik..teman lelaki nya, adam (bukan nama sebenar) bertanya "kawan ke?.." ain cakap "xdela..tak kenal pon..tapi senyum kan sedekah..dia senyum kat kita..kita senyum balik.." adam membalas senyuman tersebut..

beberapa minit kemudian ada awek cun senyum kat adam..adam membalas senyuman tersebut..tak sempat nak cakap ain dah sound "base lelaki miang..depan aku pon ko leh ngorat betina lain.."

adoi..bergaduh la plak..peah buat2 xdengar je sambil memancing ikan belacak..hehehe..nak je sound si ain nie..agak2 la hang dok sengih kat laki tuh xpa..ramai plak tuh..nie baru soghang marka dok sengih kat adam da melenting semesta alam..buat malu kaum ja...


perempuan senyum 
sedekah..

lelaki senyum
 miang, gatal, mata keranjang, dasar buaya darat, xpandai jaga ati pompuan, bla..bla..blaa

**********************
p/s: peah ingat nak try buat cerpen la..agak2 ada x orang nak baca ek..da tanye my pren die kata okey je..buat la nanti boleh tambah pembaca novel ko..mana taw boleh jadi penulis ke nanti..kawan aku gak tuh..hahaha

26 October 2012

pantun 2kerat



anak ikan anak biawak,
saya suka kat awak..

sungai penuh dengan ikan puyu,
i love you..

lepak sungai tangkap katak,
awak sayang kat saya tak?..

lepak sambil makan mee,
u miss me?..

hari jadi sambut sakan,
awak sayang saya kan?..

main pasir baling batu,
kenapa senyum-senyum tu?..

saya suka makan pulasan,
awak jangan nak perasan!!

pakai baju warna-warni,
saya gurau je nie..



gerenti siapa yang baca ayat nie tersengih sorang2 kan.. 
 same with me=)

22 October 2012

=(



dengan lafaz bismillah..peah kembali aktif dalam dunia blog yang telah agak lama peah tinggalkan bersawang..#maaf my blog sayam..

alhamdulillah sekarang peah da berjaya menghabiskan diploma peah di peringkat diploma di KIAS.maybe tahun depan la baru peah convo..lambat sikit..almaklumlah peah nie terlepbih rajin sebab tuh la kena repeat subject..huhu

baru peah ingat ingat nak duduk bermalas-malasan kat rumah..mama da suruh cepat2 isi borang online sambung ijazah kat KUIN pulak..da la jauh..sedih la..

sebenarnya peah keliru la..peah sendiri tak tahu nak sambug mana..peah ank sambung kat UIN,Riau..tapi last2 minute mama pula tak kasi..memang frust giler2 la..sejahat2 peah pon peah still ikut walaupon tak seikhlas mungkin..

Say to self : BE STONG...You can face it

10 September 2012

yeahh..dapat hadiah!!


hye korang..hari nie fqa happy sangat tau..huhu..banyak kot dapat present..
bukan banyak sangat pun..dua benda je..

nak tau tak apa bendanya..hehehe..jom cekidaut..

ini barang2 yang fqa dapat minggu nie..padahal baru je hari ahad..
insyaAllah mintak2 banyak lagi present yang fqa dapat ek..
lepas tuh mana la tau boleh menang contest ke..huhu
*alahai macam ada join contest je*

penyepit rama2 
yang cun comel lagi menarik kau memang debom nie diberi oleh 
makcik saya minatsuki..
thanks sayang..memang kiut tau..pink lagi tuh..hehehe..
tapi tak tau la bila fqa boleh pakai..
memang tak dapat bayangkan kalo fqa pakaikan..
mesti lagi kiut..
*hahaha..memang kaw2 punya perasan*

apa benda ek nama benda nie?..malas la nak fikir2..
present nie pula diberi oleh kak mastura..
katanya sempena besday fqa yang da lepas tuh..
malu la pula nak amek kan..tapi apasal la tangan nie laju je ambil..
takpe bak kata pepatah orang memberi kita mengambil..hehehe..
thank kak mas..fqa nak buat letak alat mekap dalam nie rasanya muat tak ek?..
*ko ada ke alat mekap peaah weh?.*

samsung corby II
hadiah buat diri sendiri..da lama teringin kot nak enset nie..
berbekalkan duit gaji yang tak seberapa banyak tuh..
maka terbeli la enset nie dengan menggunakan titik peluh ku sendiri..
*ayat sastera weh..pang sekali*


jam pink
ladies la fqa nie kan..hehehe..cantik kot jam nie..pink kot..
teringat masa nak beli jam nie..berebut ngan ocid..
ada ke boy nak pakai jam warna pink..tolong la..jambu oke..
fqa tak beli barang mahal2 macam korang pon..cukup la jam rm10 kat pasar malam..
*tapi kalo da sekali borong dekat rm1k abes..*

oke la..sampai di sini je entry kali nie..
kalau ada sape2 nak kirim hadiah boleh la anta kat fqa ek..
jangan malu2..kalo malu gak cakap je dari secret admire..

psstt..ada orang nak tolong tampar fqa nie tak..rasa menyampah la plak..

salam...

6 September 2012

setelah sekian lama...


lame bebenor la fqa tak update blog nie kan..
bukan takda story nak share dengan korang *ada ke yang baca 
tapi cuma tak terajin la nak menaip..
nak bina ayat lagi..kena menmerah idea tau nak taip menaip nie..hehehe

oke..setelah sekian lama tak update blog..AA pula membebel..
"bila nak update blog nie?..da lama tak baca.."
hehehe..kantoi la dia selalu baca blog fqa ek..da tak boleh nak cakap bukan2 la kan..
nak tak nak terpaksa la fqa update blog nie..boleh la AA tau apa perkembangan diri fqa nie..
almaklum la kitorang duk jauh2..
sorang kat pantai timur..sorang lagi kat selangor nie..*tak taw belah mana..kononnye la nie..
padahal duk study pon kat kelantan gak..tapi jauh oke..=(

Bagi yang bercinta jarak jauh ♥ : 
Bercinta jarak jauh lagi sweet. Tak text 5 minit dah rinduu. 
Tak call sehari dah risau. Kurang maksiat, makin rindu makin sayang ♥

gambar2 raya pon tak sempat nak masukkan dalam blog nie..jap ek nak godek2 cari gambar..
lupa plak letak dalam folder mana..huhu

oke..da jmpe..hehe..selamat menjamu mata..

pic raya pertama..semua hijau kecuali mama warna merah.
sorang adik takde..teha tukang amek gambar 

adik beradik kitorang..lain2 muka..tapi comel tetap ada kan..huhu

family ma kolumpo datang beraya kat rumah..memang kecoh..
nie baru 1 family belah mama..belum lagi campur semua..kepoh..

baraan kami..member sekolah SAMT38 dulu..
posing kat bendang..

tak sah beraya kalau tak posing2 kan..kat umah zara nie..
jemput2 makan kuih..

tak leh masuk gambar banyak2..nanti bosan plak..asyik2 tengok muka nie je..hehehe..kononnye..
kitorang pemalu tau..wekkk =P

sebelum terlambat fqa nak ucapkan selamat hari raya buat kawan2 sekalian..
maaf zahir dan batin taw..mane la tahu ada terkasar bahasa, termengumpat, dan banyak2 ter la..
maaf deh..jemput2 la datang beraya kat umah nie..kalau nak duit raya tak boleh la..tunggu fqa kaya dulu ye..

salam...